Klasické
Prostě utopenci
Ingredience:
- Točený salám nebo špekáčky 2 kg (4 díly)
- Cibule 1/2 kg (1 díl)
- feferonka
- ďábelské koření, pepř mletý, pepř celý barevný, bobkový list,
- 2 díly vody
- 1 díl octa
- Polévkové koření Vega (Kucharek, Podravka) cca 1,5 polévkové lžíce na 1 l nálevu
- možno přisladit...
Utopenci z gothaje s cibulí
Ingredience:
Gothajský salám 2 kg
cibule 6 ks
ocet 3/4 litru
pepř mletý
bobkový list
sůl a podobně
Příprava:
Nakrájíte gothaj na tenké centimetrové plátky (trojúhelníčky, kostky..), cibuli na kolečka. Do velké lahve od okurek dáváte na střídačku cibuli a salám, popepříte, přidáte...
Utopenci ala Jamajka
Ingredience:
1,5 kg buřtů, hodně cibule, 1,5 litru octa, 1 lžíce Deka (přípravek na zavařování kyselých okurek), pepř, červená paprika sladká (i pálivá), feferonky (nepovinně).
Příprava:
Dáme svařit 0,5-1 litr vody s Dekem. Ve chvíli, kdy se voda vaří přilijeme ocet, vypneme a necháme...
Utopenci podle Martina Kohouta
do pětilitrové láhve od okurků 2 kg méně tučných špekáčků
1.75 kg cibule
600 ml octa
1250 ml vody
5 polévkových lžic soli - 120g
1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g
3/4 polévkové lžíce cukru - 10g
1 polévková lžíce oleje
3 bobkové listy
na špičku nože...
Utopenci podle Ivany Císařovské
Ingredience:
špekáčky
cibule
plnotučná hořčice
zelená paprika
bobkový list
pepř
sůl
ocet
3 bobkové listy
voda
Příprava:
Oloupané špekáčky nakrojíme na polovinu (nedokrojíme), vzniklou spáru namažeme hořčicí a proložíme proužky cibule, zelené papriky a bobkovým listem (vše podle...