Bomba paštika podle Withy zy Rzawyho

01.02.2016 22:16

O víkendu jsem byl u našich. Táta měl narozky a tak jsme trochu poseděli a poklábosili a vzpomínali. Tátovi je sedmasedmdesát a proto není divu, že toho hooodně pamatuje. Vzpomínali jsme na zabíjačky, kterým šéfoval ještě tátův táta, na vůni borového dřeva a kouře z jalovcových větviček linoucího se z komína plného šrůtek proleželé kýty a bůčku, na stroj, na kterém jsme nejprve seřezávali plechovkám okraje z loňska a následně je zavírali plné vepřového a králíčího masa, aby se po dlouhém a pečlivém vaření uzavřely a uchovaly v sobě ten šťavnatý, nepřekonatelným rosolem obalený poklad, tu manu nebeskou, kvůli které jsme s kamarády nelitovali zajížďky osmdesát kilometrů dlouhé, abychom se jí vybavili na letní vandr.
A ještě něco ukrývaly ty pokladnice živočišného blaha. Paštiku podle starého receptu, děděného z otce na syna od nepaměti našeho rodu. Dost možná, že to je to jediné, co zbylo po našem předkovi, zchudlém rytíři Withovi zy Rzawyho, loupežníkovi a černé ovci rodu Withů (když nepočítám sebe, samozřejmě).

Tady je ten recept. Užijte si!

Vezměte:
2-3 vepřové laloky, jedna celá vepřová játra, půl kila uzeného bůčku, 5 vajec, jednu smetanu na vaření, 1/4 litru mléka, 1/4 litru strouhanky (pozor - chlebová se kazí!!!), hrstku hladké mouky, koření (rozmarýn, majoránku, pepř, tymián, sůl), 1/4 kostky másla, česneku podle chuti, cibuli.
Laloky, bůček a cibuli uvařte do měkka. Především kůže musí být měkká, aby se dobře mlela.
Vše, co lze semlít, semelte. Játra melte syrová.
Česnek můžete semlít, ale já ho strouhám na jemném struhadle, Líp se to míchá.
Až to pomelete, všechno pořádně smíchejte, přidejte do toho těch pět vajec (bez skořápek), zase to pořádně promíchejte, a až to budete mít smíchané, dochuťte. Ano, abyste to správně dochutili, musíte to ochutnat v tom stavu, v jakém to je, tedy včetně syrových jater a vajec. Tak to prostě je.
Až to správně dochutíte, pečlivě vymyjte zavařovací sklenice a víčka, naplňte sklenice do výšky asi tak na prst pod okraj, na povrch hmoty položte pláteček bůčku pro ozdobu, pořádně zavřete víčka a ponořte do zavařovacího hrnce. Pokud nemáte zavařovací hrnec, použijte libovolný jiný velký, aby se vám tam pár sklenic vešlo. Na dno položte nějakou textilii, třeba utěrku, aby sklo neleželo na rozpáleném dně a neprasklo. Sklenice musí být celé pod vodou, hladina by měla být alespoň 1 cm nad víčky. Vařte 2,5 hodiny na mírném ohni.Po uvaření sklenice vyjměte z vody a nechte je pomalu chladnout pod utěrkou, ručníkem nebo nějakou přikrývkou. Suchou, samozřejmě.
Pokud pracujete s láskou, lidi Vás budou milovat!
Váš Inženýr Buřt